Hoi Jeroen,
Een auto dus een rijbewijs en het theorieexamen daarvoor. Chapeau. Hij is laaggeletterd zoals we dat noemen. Licht verstandelijk beperkt wellicht ook maar in jouw vraag is laaggeletterdheid het kernpunt.
Een verwant van mij heeft binnen haar WLZ instelling (ook?) geen vorming- of ontwikkelingsgerichte aspecten. Als je 18 jaar bent dan word je geacht geen leer- of ontwikkelbehoefte meer te hebben. Niet is minder waar zoals we weten.
Gelukkig heeft dit nadeel (of deze benadeling) het voordeel dat we buiten het circuit zoeken én vinden*. In jouw vraag herken ik die van mij. Heb je al kunnen spreken met de bibliotheek? Hier hebben ze daar een taalcoach en programma's voor laaggeletterden.
En terzijde: mijn verwant functioneert op 8-10 jaar in cognitief opzicht maar blijft leerbaar. Daarom leggen we lijntje met basisonderwijsdocenten, voorlopig alleen nog ter inventarisatie. Afgeschermd door voor anderen praktische domeinen is dat nog niet vanzelfsprekend maar naar mijn overtuiging wel onvermijdelijk. #WLZ
*"inclusie betekent dat we het woord exclusie niet meer nodig willen hebben of kennen."
Je zou eens kunnen kijken op de site van Prago. Ik weet dat zij les geven in Den Bosch? https://sites.google.com/prago.nl/home/welkom
Vaak zijn er taalhuizen in de bibliotheken, je zou daar kunnen vragen wat de mogelijkheden zijn. Ook zijn er taalmaatjes. Deze kunnen individueel lesgeven.
Gemeente Meierijstad heeft een sociale kaart op de website: https://socialewegwijzer.meierijstad.nl/
Je kunt bij de bibliotheken terecht, Capabel Taal of misschien:
Taalwerkplaats Sint- Oedenrode
De Taalwerkplaats Sint-Oedenrode is er om te oefenen met de Nederlandse taal. Voor mensen die het Nederlands niet of nog niet zo goed verstaan, spreken, lezen en schrijven.
Lees hier meer
Sint-Oedenrode
06 25415362
www.taalwerkplaats-rooi.nl
Beste Jeroen, wellicht zijn de volgende ideeen opties voor de cliënt:
- Leerondersteuners die deze vraag kunnen oppakken, bijvoorbeeld leerkrachten met een coachpraktijk;
- oproep op nationale hulpgids;
- vrijwilligers bij een Nederlands Taalinstituut in de regio.
Wanneer er een budget beschikbaar is zouden de eerste en tweede optie wellicht snel ingezet kunnen worden.
Groeten,
Kirsten Oerlemans
https://www.nlvoorelkaar.nl/vrijwilligers/vrijwilligerswerk-taal-en-lezen
https://www.humanitas.nl/programmas/taalmaatjes/
Via een logopediste?
Vr Gr
Mirjam Damen ervaringsdeskundige bij oudervereniging Balans www.balansdigitaal.nl
Ik heb even gezocht voor je
Dag Jeroen,
Misschien kun je bij de vrijwilligerscentrale een oproep doen aan een gepensioneerde docent of deze zich hiervoor in zou willen zetten.
Zelf werk ik voor een organisatie die wonen en zorg biedt aan de LVB doelgroep. Wij hebben een skills lab waar bewoners met hun leervragen terecht kunnen en waar onderwijs op maat wordt geboden. Wij hebben helaas geen vestiging in Brabant, maar wellicht is er een soortgelijke organisatie die dit ook aanbiedt en waar je aansluiting bij zou kunnen zoeken.
Groet, Angelique