Ben jij of ken jij iemand met ervaring in het opzetten van een leerafdeling binnen organisaties die werken met de LVB doelgroep?
Ik ben benieuwd of er binnen andere organisaties vergelijkbare initiatieven bestaan. Zijn er collega zorg professionals die hier ervaring mee hebben of hierover willen sparren? Ik hoor graag jullie inzichten en ideeën!
Leerafdeling in de zorg
Een leerafdeling is een werkplek binnen een zorgorganisatie waar zorgprofessionals in opleiding praktijkervaring opdoen en leren onder begeleiding van ervaren zorgverleners. Deze afdelingen combineren leren en werken door studenten directe verantwoordelijkheid te geven voor zorgverlening, met ondersteuning op maat. Leerafdelingen zijn vooral bekend binnen ziekenhuizen en verpleegkundige zorg, maar het concept is breder toepasbaar
We werken al met BBL-trajecten waarbij interne studenten een jaar meedraaien in het team. Meestal zijn dit één tot twee studenten tegelijk, maar op dit moment hebben we vier (persoonlijk) begeleiders in opleiding. Deze situatie is ontstaan door een combinatie van organisatieveranderingen, teamverloop en begeleiders die wilden doorgroeien naar persoonlijk begeleider. Belangrijk; we kunnen door een juiste bezetting van praktijk begeleiders en examinator ook een veilig leerklimaat bieden voor studenten. Dit brengt kansen én vragen met zich mee: hoe benutten we dit optimaal, zodat zowel de studenten als de cliënten hier profijt van hebben?
Persoonlijke drijfveer
Vier jaar geleden ben ik zelf als zij-instromer gestart in de zorg. Sindsdien heb ik mooie stappen mogen zetten en waardevolle ervaring opgedaan. Mijn affiniteit met het begeleiden en opleiden van collega’s vormt daarbij een belangrijke drijfveer. In mijn huidige functie krijg ik de ruimte om dit verder te onderzoeken en te ontwikkelen.
Onze woonlocatie: kansen voor een leeromgeving
Een relatief grote woonvoorziening voor mensen met een LVB of LVB+ (lichte verstandelijke beperking met bijkomende problematiek), wonen 28 cliënten zelfstandig in nabijheid van elkaar. Iedere cliënt heeft een eigen woning, met 24/7 begeleiding aanwezig op een centraal punt. Regio Rotterdam.