Webinar
Ontwikkelingen in de jeugdbescherming

Er zijn veel ontwikkelingen gaande in de kind- en gezinsbescherming. Dit is naar aanleiding van een brief aan de Tweede Kamer met als boodschap dat de opzet van de jeugdbescherming niet goed werkt. Gezinnen moeten te lang op hulp wachten en professionals kunnen niet altijd goed hun werk doen.

Met het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming wordt gekeken naar een nieuwe manier van werken voor huishoudens met en zonder kinderen. Het Toekomstscenario gaat uit van een gezinsgerichte aanpak, inclusief rechtsbescherming, om de hulp bij onveiligheid, die soms ontstaat binnen gezinnen, beter te organiseren.

Kernelementen van de nieuwe aanpak zijn:

  • Per gezin is er één vast gezicht vanuit het lokale team betrokken. Zo nodig werkt deze professional samen met andere professionals uit een Regionaal Veiligheidsteam.
  • In het Regionaal Veiligheidsteam zijn functies van de Gecertificeerde Instellingen, Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming samengebracht. Professionals werken in teamverband, dichtbij het gezin.
  • Dichtbij deze professionals en gezinnen staat een netwerk van specialisten met kennis van kinderen, volwassenen en specifieke uitingsvormen van geweld. Uitgangspunt is dat professionals een lerende omgeving vormen.
     

Maar werken aan een effectieve kind- en gezinsbescherming vraagt ook een kanteling van denken: gezinsbreed met focus op het versterken van gezinnen en de omgeving, samen met ouders en de kinderen.

Jeugdbeschermers werken vaak met gezinnen waar één of meerdere gezinsleden een LVB hebben. Extra expertise vanuit de LVB-zorg kan dan gewenst zijn voor passende en effectieve hulpverlening. Het is ook van belang dat de LVB-(jeugd)zorg aansluit bij de ontwikkelingen binnen de kind- en gezinsbescherming.

Wat kun je verwachten?

Tijdens deze lunchsessie neemt Agnes Derksen, Senior Adviseur Jeugdbescherming en Veiligheidsvraagstukken bij het Nederlands Jeugdinstituut de aanwezigen mee in de ontwikkelingen binnen de kind- en gezinsbescherming.

Om deze lunchsessie goed aan te laten sluiten op de praktijk, zijn we benieuwd welke vragen er zijn rondom de ontwikkelingen binnen de kind- en gezinsbescherming en het toekomstscenario.
Daarover stellen onderaan de pagina een vraag.

Praktische informatie
10 december 2024
12:00 tot 13:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Willemijn Jansen
Willemijn Jansen
Procesregisseur Sociaal Domein
Profielfoto van Guiselle Gummarus
Guiselle Gummarus
Wettelijk vertegenwoordiger
Profielfoto van Rianne van Poelgeest
Rianne van Poelgeest
1e lijn verpleegkundige, POH-Krachtige Basiszorg/Kwestbare patiënt/gezinnen
Conference beheerder
Profielfoto van Laura van den Brink
Laura van den Brink
Communicatieadviseur
Webinar
LVB in het veiligheidsdomein

Binnen het veiligheidsdomein, de strafrechtketen of het jongerenwerk is de kans groot dat je in contact komt met iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB).
Mensen met een LVB maken zich verhoudingsgewijs namelijk vaker schuldig aan criminele activiteiten (en/of worden eerder opgepakt) dan mensen zonder deze beperking. Verschillende factoren vergroten de kans dat zij in de problemen komen, in de strafrechtketen zijn zij dan ook oververtegenwoordigd. 

Je hebt niet altijd door dat iemand deze beperking heeft en snapt daardoor wellicht niet wat bepaald gedrag veroorzaakt. Of je denkt dat er sprake is van onwil in plaats van niet kunnen.

Door in het eerste contact de LVB te herkennen, bijvoorbeeld bij het politieverhoor, kan er rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken en beperkingen. Dat voorkomt leed bij de mensen met een LVB en veel frustratie bij beide partijen!

Maar een LVB wordt nog te vaak niet herkend en ook vaardigheden om aan te sluiten op de LVB ontbreken nog geregeld.

Dit webinar gaat in op wat een LVB is, welke signalen daarop kunnen wijzen, hoe je een LVB herkent en er op aansluit. Maar ook kijken we achter het criminele en grensoverschrijdende gedrag en gaan we na wat nodig is om dit gedrag te voorkomen en wat is belangrijk in de aanpak ervan. 

Programma

13.15 – 13.20 uur - Welkom

13.20 – 14.05 uur - Hendrien Kaal
Lector LVB en risicovol gedrag aan de Hogeschool Leiden (Cluster Social Work & Toegepaste Psychologie)

Hendrien gaat o.a. in op wat een licht verstandelijke beperking (LVB) is, de belangrijkste kenmerken daarvan, de samenhang tussen LVB en criminele activiteiten, waarom het belangrijk is om een LVB tijdig te herkennen en wat in het contact op een LVB kan wijzen.

14.15 – 15.00 uur - Robin Kranendonk
Wetenschappelijk onderzoeker bij de Politieacademie en bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR)

Robin heeft promotieonderzoek gedaan naar de herkenning van verdachten met een LVB tijdens het politieverhoor en naar de invloed van bepaalde verhoortechnieken op het soort informatie dat door deze kwetsbare groep wordt gegeven. Zij zal de belangrijkste uitkomsten van haar onderzoek delen. Hierbij gaat zij onder meer in op mogelijkheden om deze kwetsbare groep te herkennen en op (de preventie van) risico’s bij het verzamelen van volledige en juiste informatie in een verhoor. Ook komen kort manieren aan bod waarop professionals in hun contact, houding en communicatie goed kunnen aansluiten op de groep verdachten met een LVB.

15.10 – 15.50 uur - Willemijn van der Bijl
GZ-psycholoog/ Orthopedagoog/ Cognitief gedragstherapeut/ Supervisor VGCt / Programmamanager LVB bij De Waag

Willemijn zal dieper ingaan op de factoren en omstandigheden die kunnen verklaren waardoor mensen met een LVB vaker met criminaliteit in aanraking komen. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt duidelijker welke risico’s een LVB met zich meebrengt. Ook gaat ze in op wat poliklinische behandeling en ondersteuning bij LVB onderscheidt van behandeling bij andere cliënten. Daarnaast: wat zijn de aandachtspunten voor professionals in het voorveld, zoals jeugd- en jongerenwerkers, om aan te sluiten bij jeugdigen met een LVB die strafbaar grensoverschrijdend gedrag vertonen?

15.50 – 16.00 uur - Afsluiting en toelichting op een aantal relevante tools van het Landelijk Kenniscentrum LVB

 

Het webinar is interessant voor:

  • Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s en jeugd BOA’s)
  • Politie: intake- en servicemedewerkers, rechercheurs, wijk- en jeugdagenten
  • Reclasseringswerkers: adviseurs, toezichthouders en werkstrafmedewerkers
  • Jeugd- en jongerenwerkers
  • Medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming
  • Halt-medewerkers
  • Beleidsmedewerkers/adviseurs (integrale) veiligheid(szorg) bij gemeenten
  • Alle andere geïnteresseerden
Praktische informatie
26 november 2024
13:15 tot 16:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Janvi Johanna Falzeder
Janvi Johanna Falzeder
Bemiddelaar en ouderbegeleider
Profielfoto van Daisy Brands
Daisy Brands
Wmo consulent
Conference beheerder
Profielfoto van Laura van den Brink
Laura van den Brink
Communicatieadviseur
Webinar
Kennispakket LVB in onderwijs & jeugdhulp
Bereik iedereen, ook die leerling die dat beetje extra ondersteuning nodig heeft

De eerste signalen van een LVB kunnen worden opgemerkt op school. Als die worden gezien kun je aansluiten op de behoeften en mogelijkheden van de leerling en bij extra uitdagingen hulp zoeken buiten school. Deze jongeren ervaren beperkingen in het dagelijks leven die met passende ondersteuning voorkomen of verminderd kunnen worden. 

Bereik iedereen, ook die leerling die dat beetje extra ondersteuning nodig heeft!

In dit webinar nemen we je mee door de 3 modules van het Kennispakket LVB in onderwijs & jeugdhulp.

  • Inzicht in een LVB
  • Hoe maak je het verschil
  • Niet alleen een taak van de leerkracht

We gaan in op het herkennen van en aansluiten bij een LVB, omgaan met de uitdagingen waar leerlingen tegenaan kunnen lopen en omgaan met psychische kwetsbaarheden. Ook spreken we een professional uit het onderwijs over de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. 

Inclusiviteit vraagt domeinoverstijgend werken
Met dit kennispakket kun je als onderwijs- of jeugdhulpprofessional bijdragen aan een inclusieve maatschappij en inclusief onderwijs.

"Inclusiever maken lukt alleen als er in de hele maatschappij oog is voor mensen met LVB. En als alle betrokken instanties samenwerken in de ondersteuning,”  zo stelt een van de sprekers van dit webinar.

Bijkomend voordeel is dat de aanpak die werkt voor leerlingen met een LVB, zoals aanpassingen in houding en contact, ook voor leerlingen zonder de diagnose LVB voordelen biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jongeren die overbelast zijn, veel stress ervaren, of waarbij de thuissituatie niet ideaal is.

Dit webinar is interessant voor:

Alle professionals binnen het onderwijs, zoals docenten en intern begeleiders, professionals die werken met jeugdigen in het sociaal domein, zoals wijkteams, professionals in de jeugdzorg en bij politie en justitie.

Ook interessant voor professionals in het speciaal onderwijs waar meer kinderen met een LVB zitten. Ook zij kunnen moeite hebben met het vinden van de juiste snaar in het contact met een leerling met een LVB.

Voor meer informatie over onderwijs en leerlingen met een LVB kun je alvast kijken op onze site: Landelijk Kenniscentrum LVB

Let op dit Webinar wordt niet opgenomen. 

Praktische informatie
14 november 2024
15:00 tot 16:30
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Geertje Karstens
Geertje Karstens
Directeur/coördinator/coach/begeleider
Profielfoto van Joy Van den Hout
Joy Van den Hout
Cliëntondersteuner Jeugd
Profielfoto van Leonie Graat
Leonie Graat
Jeugdverpleegkundige
Profielfoto van Ellen Djemani
Ellen Djemani
Beleidsadviseur
Conference beheerder
Profielfoto van Laura van den Brink
Laura van den Brink
Communicatieadviseur