Tijdlijn LVB in het sociaal domein

Karen Hosman-Dietz heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Laura van den Brink

Tweemaal per jaar verschijnt ons online tijdschrift LVB Onderzoek & Praktijk waarin we je op de hoogte brengen van nieuwe inzichten en ervaringen op het gebied van werken met cliënten met LVB problematiek.

In dit nummer bijvoorbeeld een mooi artikel over de JIMaanpak (jouw ingebrachte mentor). deze is effectief gebleken in het verminderen van het aantal uithuisplaatsingen. Het was echter nog niet duidelijk of deze aanpak ook ingezet kan worden bij gezinnen waar een LVB een rol speelt.

In LVB Onderzoek & Praktijk beschrijven Sandra van der Meer – Fokkens en Suzanne de Ruig of de JIMaanpak in gezinnen waar sprake is van een LVB ingezet kan worden. Ze geven op basis van ervaringen van experts antwoord op vragen als: “Wat is er nodig om de JIMaanpak in te zetten in gezinnen waarin sprake is van een LVB?” en “Waar moet je rekening mee houden en hoe pas je de aanpak aan aan deze gezinnen?”. Aan de hand van concrete casussen wordt duidelijk dat het mogelijk is om de JIMaanpak in deze gezinnen in te zetten. Daarnaast worden ook belangrijke aandachtspunten beschreven.

Benieuwd naar het onderzoek? Lees alle artikelen in het voorjaarsnummer 2024. Gratis te downloaden op
https://www.kenniscentrumlvb.nl/tijdschrift-lvb-onderzoek-en-praktijk/

In dit nummer vind je naast het artikel over de JIMaanpak ook:
- Marieke Werkman en Maaike van Rest onderzoeken de thema’s voor sociale probleemsituaties als eerste stap in de ontwikkeling van het instrument SIVT-V.
- Andries Schilperoord bespreekt in zijn artikel de traumabehandeling bij een jongen met een LVB, ASS en psychosegevoeligheid
- De nieuwe rubriek ‘Op de zeepkist: Inspiratie uit de praktijk’. Bedoeld voor mensen werkzaam in de zorg voor mensen met een LVB die hun enthousiasme willen delen over een bepaalde werkwijze, methode, bejegening of activiteit. Met als doel het inspireren van de lezer. In deze LVB Onderzoek & Praktijk geven wij het woord aan Patricia van Stuivenberg-Rutten, Directeur Pluryn.
- Femke Scheffers promoveerde met haar onderzoek: “Understanding resilience in people with intellectual disabilities: Towards a new perspective in care”
- Ook wordt hier de Handreiking Passende Transitiezorg voor jongeren met een licht verstandelijke beperking plus psychische of gedragsproblematiek uitgelicht van Marielle Dekker, Programmaleider Academisch Werkplaats Kajak

Profielfoto van Laura van den Brink

𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝𝙨𝙚𝙨𝙨𝙞𝙚: 𝙃𝙚𝙩 𝙑𝙞𝙚𝙧𝙡𝙪𝙞𝙠
Ken je de toolbox Wijkteams werken met jeugd? Hier vind je praktische en gratis tools voor wijkteamprofessionals. Heel overzichtelijk in verschillende thema's geordend. Zes maal per jaar organiseert Wijkteams werken met jeugd een lunchsessie, steeds over een tool van een andere partner.

18 juni 2024 – 12:00 – 12:30 : Het Vierluik

Deze maand verzorgt VanMontfoort een inspirerende lunchsessie over de tool: Het Vierluik, dit valt onder het thema Veilig opgroeien. Het Vierluik helpt huishoudens, netwerken en sociaal werkers om op een eenvoudige wijze ordening aan te brengen van de zorgpunten, belemmeringen, kansen en beschermpunten. En het zet ook aan tot acties die nodig zijn om verbetering te realiseren en terugval te voorkomen.

Na afloop van uitleg over deze tool is er voldoende ruimte voor Vraag & Antwoord. Je kunt je opgeven via het Platform Vakmanschap hier op 1SociaalDomein: https://vakmanschap.1sociaaldomein.nl/videosessies#video-training-3468


Wijkteams Werken met Jeugd, een samenwerking van Movisie, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB, Nederlands Jeugdinstituut, VanMontfoort en PI Research.

Liesbeth Schobers heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Laura van den Brink

𝐎𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬𝐭𝐞𝐮𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐫𝐨𝐧𝐝 𝐡𝐞𝐭 𝟏𝟖𝐞 𝐣𝐚𝐚𝐫

In de overgang naar volwassenheid en volwassenzorg verandert er in verschillende leefdomeinen veel voor jongeren. Daar kunnen ze allemaal wel wat ondersteuning bij gebruiken. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van tools en sites die professionals kunnen gebruiken in hun ondersteuning van jongeren mét en zónder een LVB.

Ze zijn ingedeeld in vijf leefdomeinen waarin de jongeren een stevige basis nodig hebben, ook wel de big-5 genoemd. Tools die niet binnen een van de domeinen vallen staan onder domeinoverstijgend.

1. Domeinoverstijgend
2. Support
3. Wonen
4. School en Werk
5. Inkomen
6. Welzijn

Tools die aangeduid zijn met een asterisk * zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een LVB.
Je download hem hier: https://www.kenniscentrumlvb.nl/product/de-overgang-naar-volwassenheid/

Hetty Koenraads heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Laura van den Brink

Vraag jij weleens af waarom iemand anders reageert dan je verwacht of waarom je boodschap niet lijkt aan te komen? Als je met veel mensen werkt, is de kans groot dat je regelmatig contact hebt met 1 van de naar schatting ruim 1,1 miljoen Nederlanders met een LVB. Misschien zonder dat je het doorhebt, want een LVB is een niet zichtbare beperking.

De praktische 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙡𝙚𝙣𝙠𝙖𝙖𝙧𝙩 𝙇𝙑𝘽 geeft beknopt een overzicht van verschillende signalen van een mogelijke LVB. Met tips waarmee je kunt aansluiten bij iemand met een LVB als de signalen daarop lijken te wijzen. Dat werkt beter en plezieriger voor jou en de ander. Die aanpassingen werken trouwens ook prima als iemand erg moe is of veel stress ervaart!
De verschillen tussen mensen zijn groot, de signalen gelden niet voor iedereen op dezelfde manier of heeft er in dezelfde mate last van,

Al onze tools zijn gebaseerd op wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek. Wil je meer lezen over het herkennen van een LVB of hoe je in jouw communicatie aansluit bij iemand met een LVB? Neem een kijkje op onze site of in de kennisbank.

https://www.kenniscentrumlvb.nl/product/signalenkaart-lvb/

(onbekend) heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Laura van den Brink

Een LVB speelt geregeld een rol bij 𝗴𝗲𝘇𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗲𝗿𝘃𝗼𝘂𝗱𝗶𝗴𝗲 𝗲𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝘅𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻. Hoewel er geen eenduidige definitie is van deze gezinnen, zijn er wel factoren die invloed hebben op problemen in een gezin. Professionals zien daarbij kenmerken die ook bij een LVB vaak spelen.

Een (licht) verstandelijke beperking bij één of meer gezinsleden is op zichzelf een mogelijke factor bij meervoudige en complexe problemen. Ook vaak voorkomende problemen in verschillende leefgebieden wijzen erop dat een LVB bij één of meer gezinsleden van invloed kan zijn.

Hoe dat zit lees je op onze pagina LVB & meervoudige complexe problemen in het gezin. Ook zie je hoe je rekening kunt houden met een mogelijke LVB in je ondersteuning van deze gezinnen.

https://www.kenniscentrumlvb.nl/lvb-meervoudige-en-complexe-problemen-in-het-gezin/